Welke dagen kun je het beste thuiswerken?

Wat neem je mee in de beslissing?

Nu de coronamaatregelen al een tijdje passé zijn, zijn we ook weer, zoals voor corona,  meer op kantoor te vinden. Waar je voorheen zo uit bed kon rollen om lekker achter je beeldscherm te kruipen vanuit thuis, moet je nu iedere dag weer vroeger opstaan voor die extra reistijd. Maar ook het tussendoor enkele huishoudelijke taken oppakken is weg, want even een kwartiertje nemen om te stofzuigen gedurende de werkdag zit er niet meer in. We zijn niet meer zo flexibel. Het is natuurlijk niet alleen negatief nieuws dat we weer vaker op kantoor te vinden zijn. Samen fysiek aanwezig zijn geeft je een veel betere positie om de relaties met je collega’s op te bouwen. Denk aan een kort praatje maken bij je bureau, in de keuken of tijdens de lunch. Iets wat minder vaak gebeurt wanneer je op afstand werkt. Tussen zowel op kantoor werken als thuiswerken zitten voor en nadelen wat zorgt voor enige spanning tussen beide opties. Daarom bieden veel bedrijven de optie aan om blijvend hybride te werken waarbij je één of meerdere dagen thuis kan werken en de rest van de week op de arbeidsplek aanwezig bent. Als je één dag zou mogen kiezen waarop je thuis zou werken, welke zou dat dan zijn?

 

Maandag of vrijdag

Veel mensen kiezen vaak bijna automatisch voor de maandag of vrijdag. De maandag is natuurlijk prettig omdat, zoals gezegd, je dan geen reistijd hebt en wat langer kan blijven slapen. Dat helpt je weer om rustig in het werkritme te komen na een druk weekend. De vrijdag is logischerwijs populair, want je weekend kan sneller beginnen, omdat je dan na je werk geen reistijd meer hebt. Ook kan je het op donderdag wat later maken doordat je vrijdagochtend wat later kan opstaan. Dit bij elkaar geeft het ‘gevoel’ van een langer weekend.

 

Alleen maar positief?

Niet onbelangrijk is dat je met deze keuzes wel mogelijk belangrijke momenten op kantoor mist. De vrijdag wordt door veel bedrijven aangegrepen om de werkweek iets losser mee te eindigen. Denk aan de ‘vrijmibo’ om het weekend mee in te luiden. Dit is natuurlijk het perfecte moment om informele gesprekken te voeren met je collega’s en de banden te versterken. Daarnaast, omdat je de dag erna niet hoeft te werken, bestaat er ook de gelegenheid om na het werk een andere activiteit te plannen, denk aan uit eten gaan.

 

Als je op een maandag een belangrijke bespreking hebt over hoe de rest van de week gepland gaat worden, kunnen ook daar voordelen aan vast zitten wanneer je die bespreking fysiek bijwoont. Discussiëren en overleggen gaat voor veel mensen beter wanneer ze bij elkaar zijn in plaats van digitaal te videobellen. Daarnaast kan het overleg ook meteen een goed gespreksonderwerp zijn voor de ‘water cooler conversations’ later op de dag.

 

De ‘weekbreker’

De woensdag is ook een veel gehoorde optie, omdat deze dag de week ‘doormidden breekt’. Als dat een positieve werking heeft op jouw welzijn en productiviteit, dan is dit zeker een goede optie. Dat de maandag, woensdag en vrijdag in dit artikel besproken zijn wil niet zeggen dat de dinsdag en donderdag slechte opties zijn. 

 

De beste keus?

Uiteindelijk gaat het er niet om welke dag je precies mist, het gaat er meer om welke mogelijkheden je voor jezelf wegstreept, van het beter overleggen met collega’s tot het missen van sociale evenementen. Als je die gemiste opties minimaliseert door een dag met de minst gemiste kansen te kiezen, dan heb je voor jezelf de beste dag gevonden om thuis te werken. De thuiswerkdag die het best voor jou werkt kan dus per week verschillen. Maak goede afspraken met je werkgever, leidinggevende en collega’s, dan kun je jouw werkweek zeker weten optimaal voor jezelf indelen.

 

Ben jij opzoek naar een nieuwe uitdaging?

Bekijk onze openstaande vacatures